Dimensiunile portiilor de mancare consumate in mod obisnuit au
crescut in mod semnificativ in decursul ultimilor ani, contribuind
la raspandirea asa-numitei „epidemii” de
obezitate care caracterizeaza epoca actuala, si nu numai in
tarile dezvoltate. Dar cand a aparut aceasta tendinta?
A raspunde la aceasta intrebare nu este atat de simplu pe cat pare,
si tocmai de aceea, doi cercetatori de la Cornell University s-au
gandit sa apeleze la
picturile care infatiseaza Ultima Cina; un subiect capabil sa
permita urmarirea in mod uniform a acestei teme si in perioadele
cand pictorii nu obisnuiau sa-si aleaga drept subiecte scene din
viata de Zi cu zi.
„Avand in vedere ca arta imita viata, consideram ca aceste
schimbari s-au reflectat in reprezentarea celei mai celebre cine
din istorie”, a comentat Brian Wansink, unul din autorii studiului
publicat online in International Journal of Obesity.
Cercetatorii au luat in considerare 52 de picturi cu acest
subiect, analizand dimensiunea portiilor de mancare, a painilor si
a farfuriilor comparativ cu cea a capetelor personajelor din
fiecare tablou in parte. Astfel s-a putut stabili ca, pe parcursul
timpului, dimensiuena medie a farfuriilor a crescut cu 66% , iar
cea a painilor cu 23%.
Sursa: Le Scienze
CITESTE SI: